JOBALERT

"Ik moet iets doen"

Amina haalt even een doekje over het aanrechtblad. Zo tegen elf uur in de ochtend is het altijd even wat rustiger op de groep waar ze vrijwilligerswerk doet. Zeven van de cliënten zijn thuis, ze zijn ernstig meervoudig beperkt. Een aantal cliënten zit of ligt op het terras onder een groot zonnescherm. Het is warm vandaag. Een cliënt ligt binnen, een ander kruipt goed gemutst over de vloer van de woonkamer. Sinds 2013 is Amina één keer per week te vinden op ’t Bouwhuis in Enschede, op de woongroep Eikenlaan 5 om precies te zijn. Om 9.00 uur begint ze met haar bezigheden, tussen 13.00 en 13.30 uur is ze meestal klaar. “Ik doe van alles”, vertelt ze. Ze ruimt op, brengt bewoners weg naar een activiteit of haalt ze weer op, gaat met ze wandelen, geeft ze te eten of speelt een spelletje met ze.

Ik heb dit gekozen

Het bevalt haar uitstekend bij ’t Bouwhuis. “Ik heb dit zelf gekozen”, vertelt ze. Amina heeft fijne collega’s, zegt ze. Deze woensdagochtend zijn er twee begeleiders. De begeleiders zijn blij met de wekelijkse hulp van Amina. “Het is heel fijn dat Amina hier is. Het zijn extra handen. Ze zorgt voor meer rust op de groep.”

Opleiding Zorg en Welzijn

Amina Hasan Abdi heeft een opleiding Zorg en Welzijn (niveau 2), maar het lukt haar niet betaald werk te vinden. “En ik wil niet thuis zitten. Ik moet iets doen. Ik ben behulpzaam, ik wil werken, en deze mensen kunnen niet alles zelf.” Amina wil graag een betaalde baan en overweegt weer te gaan studeren om een zorgdiploma niveau 3 te halen. Ze verwacht dat haar perspectieven dan beter zijn.

Vrijwilligerswerk

De rest van de week vult Amina ook met vrijwilligerswerk. Op maandag, dinsdag en donderdag is ze te vinden bij het activeringscentrum Power Noord. Bij Power Noord krijgen wijkbewoners de mogelijkheid kwaliteiten te laten zien en ervaring op te doen door zelf activiteiten te ontplooien. Daarnaast is ze actief voor de werkgroep ‘Buren voor Buren’ in Enschede. Bij ‘Buren voor Buren’ legt ze contact tussen buren onderling, informeert ze hun waar ze terecht kunnen met vragen en stimuleert ze buren elkaar te helpen.

Wennen aan zorginstellingen

Als Somalische moest Amina in Nederland wennen aan het idee van zorginstellingen. “In Afrika zijn geen bejaardenhuizen. Daar zorg je zelf voor je vader en moeder, woon je als familie in één huis.” Je groeit samen op. In Nederland is dat anders. Je kunt niet zeggen wat beter of slechter is, het is niet te vergelijken. Nederland zorgt prima voor de demente en zieke mensen.”

 

Amina Hasan Abdi

Vrijwilliger

Waarom werk ik
bij De Twentse Zorgcentra?

Ik ben graag behulpzaam

Lees ook de verhalen van...

Linda en Kevin

Persoonlijk begeleider en cliënt
Rondweg 28, LosserHof

Bernadette en Marjo

Vrijwilligers
LosserHof

Els en Wilma

Vrijwilligers
LosserHof

Peter & Ronald

Vrijwilligers
Alle locaties
Gefeliciteerd
Je hebt succesvol gesolliciteerd!