JOBALERT

“Ik kwam voor het eerst op de groep en vond het gelijk tof”

“Op de groep waar ik stage heb gelopen, is een cliënt die niet praat en waar je moeilijk contact mee krijgt. Hij heeft veel structuur en begeleiding nodig. Je werkt aan de hand van verwijzers. Als hij in bad gaat, zet je hem de badmuts op en laat je hem even tot rust komen. Hij krijgt dan in de gaten dat hij in bad gaat. Je kan hem niet alleen laten en blijft bij hem. In het begin wist ik niet zo goed wat ik moest doen, want je krijgt moeilijk contact met hem. Op een gegeven moment zag ik een collega met hem plezier maken door hem in het oor te fluisteren en voor hem te gaan zitten. Ik ben dat na een tijdje ook gaan doen door zachtjes in zijn knie te knijpen en hem in het oor te fluisteren. We hadden echt contact met elkaar en hij lachte dan ook. Dat is echt het mooie van mijn werk.”

Daniel Kroeske is 25 jaar, werkt 12 uur per week bij de Albert Heijn en heeft stage gelopen bij de LosserHof als woonbegeleider, waar hij nu ook werkzaam is voor 24 uur in de week. Voordat hij begon aan de opleiding, merkte hij dat hij graag met mensen wilde werken die hulpbehoevend zijn maar die hij nog wel wat kan leren. Hij heeft toen de opleiding Maatschappelijke zorg specifieke doelgroepen gevolgd aan het ROC van Twente.

Geen bewuste keuze

Bij het mbo krijg je een stageplek toegewezen. Je stelt een sollicitatiebrief op en maakt een afspraak met de instelling. “Achteraf gezien ben ik hier heel blij mee geweest want anders had ik een veilige keuze gemaakt, want ik kende de doelgroep niet. En ik heb er een baan aan overgehouden waar ik heel blij mee ben.”

De eerste dag

“Ik vond het best spannend, maar de eerste dag dat ik hier binnen kwam, dacht ik gelijk dit is echt tof. Je moet het eerst meemaken, het is nieuw en je kent het niet. Je bent onzeker van ‘wat staat me te wachten?’, maar ik was aangenaam verrast. Ik kwam meteen in contact met cliënten en leerde de doelgroep kennen. Ik draaide vrij snel mee op de groep en was echt woonbegeleider.”

Leren in de praktijk

“Ik eis veel van mijzelf. Ik wil grote stappen maken, maar in de praktijk weet je ook dat dat niet altijd werkt. Je leert stapje voor stapje en nu kan ik steeds meer met de cliënten. En natuurlijk maakte ik fouten en gingen er dingen mis of vond ik dingen heel spannend, maar daar heb ik wel heel veel van geleerd. En dat doe ik nu nog steeds hoor. Ik leer nog steeds elke dag.”

Begeleiding

“Ik kreeg veel positieve feedback van mijn stagebegeleider waar ik echt wat mee kon. En dat is fijn want daardoor gaat het alleen maar beter. Ik werd echt vrij gelaten om zelf te ontdekken en te leren. Eén keer in de twee weken had ik een gesprek met mijn stagebegeleider. Hij was heel open en vroeg vaak hoe het ging, wat ik leuk vond en wat ik minder leuk vond. Het beeld dat ik tot nu toe heb van De Twentse Zorgcentra vind ik heel tof. De mensen met wie ik werk en de collega’s die ik heb, niet alleen op mijn groep maar ook op andere groepen.”

 

Daniel Kroeske

Stagiair Woonbegeleider

Lees ook de verhalen van...

Geron Lempsink

Leerwerkplek
Hengelo

Bernadette en Marjo

Vrijwilligers
LosserHof

Carin & Marja

Vrijwilligers Lotje en Ko
‘t Bouwhuis

Gerdine Meijer

Vrijwilliger
Alle locaties
Gefeliciteerd
Je hebt succesvol gesolliciteerd!