JOBALERT

“Elk team behandelt mij meteen als volwaardig teamlid en is blij dat ik er ben”.

Laura (27 jaar) ‘flext’ nu geruime tijd en is erg enthousiast. Voor haar is werken als flexmedewerker een bewuste keuze. Laura: “Als flexmedewerker ben ik flexibel: ik heb invloed op mijn eigen rooster. Dat is fijn, want ik hou veel van reizen.” Niet alleen de vrijheid spreekt haar aan, maar ook het proeven van de verschillende groepen. “Ik kan aangeven of ik bijvoorbeeld twee diensten in de week voor een bepaalde groep wil werken en de andere uren op een andere groep werk.”
Hoewel het niet vaak voorkomt, werkt Laura nu al een paar maanden op dezelfde groep. Laura: “Dit team kwam in nood; ze hebben een personeelstekort. Daarom vroegen ze mij of ik langer wilde blijven. Ik vind deze groep erg leuk, dus ik zei ‘ja’. Maar als ik het niet leuk had gevonden dan had ik dat eerlijk gezegd. Want misschien is er wel een andere flexmedewerker die deze groep leuker vindt. Dat is ook de vrijheid die ‘flexen’ je geeft.”

Volwaardig
Op alle groepen waar Laura wordt ingezet, werkt ze met veel plezier. “Ik heb nog nooit gezegd dat ik liever niet meer terugkom,” vertelt ze. “Het team behandelt een flexmedewerker meteen als volwaardig en iedereen is blij met je. Ik hoor altijd positieve dingen, zoals ‘wat fijn dat je er bent!’.”
Flexmedewerkers worden binnen een team zorgvuldig ingezet, merkt Laura. “Niet alle cliënten vinden het makkelijk om veel wisselende gezichten te zien. Ik begeleid dus met name cliënten die vooral structuur in hun dagprogramma nodig hebben. Zolang ik die structuur aanhou, kan ik ook als nieuwe begeleider deze cliënt begeleiden.”

Gedragsproblemen
Laura werkt meestal op ‘pittige’ groepen, zegt ze. “Op deze groepen zijn er gedragsproblemen. Soms is dit gecombineerd met verzorging. Juist deze combinatie vind ik erg leuk. Ik werk op dit moment op zo’n groep en het voelt echt alsof de cliënten mijn eigen kinderen zijn. Je krijgt een relatie met ze, zelfs als flexmedewerker. Want regelmatig kom je toch weer terug op een bepaalde groep.”
Dat Laura op groepen werkt waar gedragsproblemen zijn, betekent niet dat ze vaak te maken heeft met agressie. Laura merkt dat er soms te negatief gedacht wordt over deze groepen en dat angst voor agressie ervoor zorgt dat niet iedereen op deze groepen wil werken. “Maar je staat er nooit alleen voor. En als er agressie voorkomt, dan is dat uitzonderlijk. Heeft een cliënt een uitbarsting dan zoek ik naar de reden. Want hij of zij is niet boos met opzet. De cliënt is misschien de controle kwijt, is bang of verrast, of voelt zich niet begrepen. Vaak is de oorzaak heel onschuldig,” legt ze uit.

Rondkijken
Als flexmedewerker ben je een waardevolle aanvulling voor een team. Laura merkt dat de rust die zij heeft, fijn is voor de groep. “Ik ben er tijdelijk en voel niet de druk om mezelf te bewijzen richting cliënten. Juist omdat ik die rust heb, heb ik vaak al snel een klik met een cliënt.”
Ook al heeft Laura geen vaste plek binnen een team, toch voelt ze de ruimte om proactief te zijn. “Ik ben erg ondernemend. Zo begin ik een gesprek als ik zie dat mijn collega’s met iets zitten, heb ik contact met coaches en de OR, en plan ik vergaderingen in. Dat vind ik leuk om te doen en het is fijn dat dit als flexmedewerker óók kan.”

 

Laura van Maanen

Flexmedewerker

Lees ook de verhalen van...

Joeri en Famke


Rondweg 31

Zwaantje

Vrijwilliger bij ons Element
ons Element

Theo Overmeer

Vrijwilliger
Almelo

Hennie Letteboer

Vrijwilliger Angeniet Hilderink
de ColckHof
Gefeliciteerd
Je hebt succesvol gesolliciteerd!