JOBALERT

Linda en Kevin
Persoonlijk begeleider en cliënt

In gesprek met medewerker Linda en cliënt Kevin

Linda: Ik ben Linda. Ik werk als persoonlijk begeleider op Rondweg 28. Ik ben hier nu ongeveer een jaar aan het werk.

Kevin: Ik ben Kevin. Ik woon hier nu net iets meer dan een jaar. Ik was er iets eerder dan Linda. Ik ben 22 jaar. Ik ga naar de linnenkamer op de LosserHof voor dagbesteding. Dat vind ik leuk.

Linda: Rondweg 28 is een woning met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Wij zijn veel bezig met het begeleiden en ondersteunen bij algemene dagelijkse levensverrichtingen(ADL). We helpen met richting geven bij wat ze doen. De één werkt met een picto-lijn en de ander weet het goed zelf. Overdag gaat iedereen naar de dagbesteding. Als ze terugkomen, is er tijd voor wat drinken en ontspanning. Vervolgens gaan we eten en hebben we in de avond een programma. Zo gaan we bijvoorbeeld vaak zwemmen.  Ook gaan we met cliënten naar de Waarbeek en naar de kermis op het terrein. Als je ze goed ziet en kent, kun je ook heel veel met ze ondernemen.

Kevin: En we gaan naar het vrijdagavondcafé.

Linda: Mooie aanvulling. Daar gaan we inderdaad ook heen. Zoals ik zei is er veel begeleiding op deze groep. We helpen om de dag zo duidelijk mogelijk te krijgen. Op deze groep kunnen de cliënten nog veel leren. Ik kijk naar het gedrag en vooral naar wat daarachter zit. Je kijkt naar iemands houding en zoekt naar patronen. Zo leer ik iemand echt goed kennen. In het begin is het altijd zoeken. Ze testen je uit. Maar als je dat vertrouwen hebt, dan kun je gaan bouwen.

Linda: Vertel eens Kevin. Hoe vind jij het hier?

Kevin: Dat ik veel mag, dat vind ik leuk hier.

Linda: Kevin is hier dus no ongeveer en jaar en het begin was moeilijk. We zijn echt naar hem gaan kijken en meegegaan in wat hij ervaart. We noemen het ook wel Kevin zijn planeet. We zijn op zijn planeet. We doen dingen die goed zijn voor zijn planeet. Hij voelt zich gehoord.

Kevin: Jij begrijpt mij echt heel goed.

Linda: Als hij dan onrustig is, dan benoemen we dat ook. Er is storm op jouw planeet. En we willen graag dat de zon weer gaat schijnen. En daar gaan we ons best voor doen. Door het kaderen ziet hij zelf ook steeds meer wat hij nodig heeft. Dit geeft hij zelf ook aan.

Linda: Wat doe jij op dagbesteding?

Kevin: Washandjes uittellen op de dagbesteding. Ik heb leuke collega’s.

Linda: Dat is super handig want die krijgen wij weer terug op de groep. Kevin onthoudt ook alles van je. Hij weet wanneer we jarig zijn, wat we leuk vinden om te doen.

Kevin: Waarom vind jij het leuk om hier te werken Linda?

Linda: Ik hou van uitdaging. Ik wil de wereld van de cliënt mooier maken. Als ik gedrag zie, dan kun je bouwen aan wereld van de cliënt. Het is niet altijd makkelijk. Maar als je dat doorkomt, is het ook voor jezelf een overwinning. Je leert de cliënt ook meer zelfvertrouwen te hebben. Deze cliënten houden je wakker en in beweging. Ze houden je alert.

 

Linda en Kevin

Persoonlijk begeleider en cliënt

Lees ook de verhalen van...

Wim Oldenbeuving

Vrijwilliger
't Bouwhuis

Daniel Kroeske

Stagiair Woonbegeleider
de LosserHof

Amina Hasan Abdi

Vrijwilliger
't Bouwhuis

Jet & Anne-Marie

Praktijkverpleegkundigen
Alle locaties
Gefeliciteerd
Je hebt succesvol gesolliciteerd!