JOBALERT

“Ik heb passie voor het buitenleven”

In de verte klinkt het geluid van een ronkende bosmaaier. In een border wordt geschoffeld. De jongens zijn aan het werk. De één maait het gras, de ander kortwiekt het onkruid. Verderop harkt een andere cliënt het afgevallen herfstblad bij elkaar. Een uur later is al goed te zien dat het een mooi veldje gaat worden. “Daar is de klant blij mee. Ook het werk van ‘de bosmaaier’ ziet er keurig uit. Alles ligt keurig op rillen, zodat je het groenafval gemakkelijk kunt weghalen”, constateert begeleider Nick. Vijf cliënten van de Groenderij zijn aan de slag met het groenonderhoud rond een lommerrijk gelegen erf in Bornerbroek.

Vaardigheden bijbrengen

Nick Pegge, 29 jaar, is hun begeleider. Dit is wat hij graag doet; het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking en hovenierswerk. Nick: “Het geeft mij voldoening om mensen verder te helpen op sociaal en praktisch gebied. Ik probeer op het juiste moment de stimulans te geven. Ik schijn enthousiasme voor het groen uit te stralen. Dat heeft zijn weerslag op de cliënten. Ook zij worden er enthousiast van. Ik ben bezig om iemand vaardigheden bij te brengen, zoals leren werken met machines of overbrengen van vakkennis. Daar kan ik het verschil maken. Dat doet mij goed. Ik vind het ook interessant om samen met collega’s te achterhalen waarom iets wel of niet werkt. Hoe halen we het beste uit iemand naar boven? Hoe help ik de jongens om de volgende stap te zetten?”

Dicht bij de realiteit

Voorheen ging de Groenderij vooral op vaste locaties aan de slag, met name op locaties van De Twentse Zorgcentra. Nu zijn de cliënten steeds vaker aan het werk voor particulieren, instellingen en bedrijven. Nick: “De manier waarop we nu het werk aanbieden, komt dichter bij de realiteit. Het lijkt zo meer op een echt hoveniersbedrijf. Je komt telkens op andere plekken, de agenda staat niet ver van te voren vast. Zo worden cliënten beter voorbereid op een eventueel volgende stap op de participatieladder. Gemeenten zoeken naar plekken waar mensen kunnen worden begeleid naar loonwaarde. Die willen mensen met een verstandelijke beperking hoger op die participatieladder krijgen.” De hoveniers van de Groenderij hebben het hartstikke druk, volgens Nick. “We kunnen regelmatig opdrachten niet aannemen. Kleine tuintjes verwijzen wij door.”

Hovenier en begeleider

Nick Pegge heeft passie voor het buitenleven en gaat graag om met mensen met een verstandelijke beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt. Als hovenier en begeleider bij de Groenderij combineert hij die twee. Hij volgde een opleiding Sociaal Pedagogisch Werk (SPW), liep meerdere stages bij De Twentse Zorgcentra, en bekwaamde zich in het hoveniersvak bij Terra Next in Eelde.

 

Nick Pegge

Begeleider

Waarom werk ik
bij De Twentse Zorgcentra?

Ik kan het verschil maken voor mensen
Ik heb veel vrijheid in de uitvoering van mijn functie
Ik krijg de mogelijkheid om hovenierswerk en zorg te combineren

Lees ook de verhalen van...

Diane Broekmate

Begeleider wonen
LosserHof

Larissa

Leerwerkplek
DAC Tubbergen

Gerdine Meijer

Vrijwilliger
Alle locaties

Jet & Anne-Marie

Praktijkverpleegkundigen
Alle locaties
Gefeliciteerd
Je hebt succesvol gesolliciteerd!